Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube

Людям із порушенням зору

Люди з пересадженими органами вийшли на подіум, аби розказати українцям про трансплантацію

Жовтень, 17, 2024

Коли в життя повертаються кольори. Під такою назвою напередодні Всесвітнього дня донорства і трансплантації органів у Києві відбувся особливий показ моди. На подіум разом з професійними моделями вийшли люди, яким пересадили донорські органи і медики, які проводять такі операції або координують процеси в трансплантології.

Люди, які живуть з трансплантованими органами, приїхали до столиці разом з родинами. Після показу вони охоче розповідали, як змінилося їхнє життя після пересадки органів – дехто повернувся до улюбленої роботи, хтось зміг вперше за багато років поїхати на море, діти змогли продовжити навчання у школі, а ще хтось зустрів свою другу половинку і планує створити родину. Бо трансплантація – це про життя, можливість бачити його в кольорах і планувати завтра. Історії з подіуму про кожного з учасників цього особливого показу ми розповімо ще окремо.

Дизайнерка Ельвіра Гасанова, чию колекцію і презентували цього вечора, каже, що одяг для моделей підбирали індивідуально, аби більше розкрити красу і особливість кожної людини. Лікарка за першою освітою і професією, вона охоче долучилася до популяризації донорства в країні.

Серед глядачів у залі була присутня родина померлого донора. Вони захотіли познайомитися з тими, кому пересадили органи рідної їм людини. На зустріч з родиною донора приїхали двоє молодих людей: 32-річним Марині та Олександру рік тому трансплантація кардинально змінила життя. Цю зворушливу історію ми також розповімо ще окремо.

Дмитро Коваль, генеральний директор Українського центру трансплант-координації: “Сьогодні, у Всесвітній день донорства і трансплантації органів, впевнено можемо стверджувати, що ми в спільноті країн, де активно розвивається трансплантація. І важливо показувати українцям, як трансплантація повертає людей до повноцінного життя і відкриває перед ними нові можливості, навіть нові таланти. Вчора на подіумі це було дуже переконливо”.

За 4 роки, відколи в Україні активно розвивається трансплантація, проведено понад 1500 органних пересадок. В Україні пересаджують серце, нирки, печінку, легені, підшлункову залозу. За 9 місяців нинішнього року проведено 373 органні трансплантації, 64 відсотки з них – від померлого донора.

Наразі у національному листі очікування на трансплантацію перебуває понад 3000 українців. Але щороку лише близько 20 відсотків з них отримують допомогу методом органної трансплантації. Медики могли б надавати таку допомогу більшій кількості українців, якби згод на посмертне донорство було більше.

Згідно з українським законодавством кожна повнолітня людина може за життя визначитися про своє ставлення до посмертного донорства. Вона може написати заяву про згоду або незгоду стати донором органів після своєї смерті. Для цього треба звернутися до трансплант-координатора найближчого центру трансплантації.

Захід відбувся за підтримки Благодійний Фонд “YANKO” та бренду Gasanova.

Особлива вдячність за допомогу у проведенні заходу генеральному продюсеру Ukrainian Fashion Week Володимиру Нечипоруку.