Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube

Людям із порушенням зору

У Всесвітній день донора крові працівники міністерств і відомств здавали кров

Червень, 17, 2024

Подія відбувалася у НДСЛ “Охматдит”. Потужності цього центру крові дозволяють прийняти протягом дня 40 донорів. Після анонсування заходу графік кровоздачі був заповнений всього за кілька годин. Медики обстежили потенційних донорів і 36-ти з них дозволили здати кров. Це означає, що до запасів додалося 16 літрів крові, які дадуть змогу надати необхідну медичну допомогу майже півсотні пацієнтів.

Серед донорів – перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров. У спілкуванні з журналістами він розповів, що здає кров вже багато років поспіль і робить по кілька донацій на рік. Бо, як лікар-анестезіолог за фахом, добре знає як донорська кров буквально повертає людей до життя. А як чиновник міністерства – наскільки важливо у час війни утримати систему крові в країні на належному рівні.

Сергій Дубров, перший заступник Міністра охорони здоров’я: “Міністерство докладає усіх зусиль, аби система крові працювала стало і надійно: з початку вторгнення Україна не імпортувала жодного літра донорської крові. Ми постійно підтримуємо контакт з медиками на передовій, аналізуємо ситуацію і реагуємо на виклики війни. Приміром, ми ініціювали законодавчі зміни, аби дозволити переливання крові біля лінії фронту бойовими медиками. Водночас ми перебудовуємо українське законодавство у цій сфері до європейських вимог. Тобто, забезпечуючи системі крові стабільність, ми розбудовуємо її з урахуванням нашого європейського майбутнього”.

Дмитро Коваль, генеральний директор СДУ “Український центр трансплант-координації”: “А ще разом з МОЗ ми розробляємо унікальну електронну інформаційну систему – вона об’єднає інформацію про потреби всіх учасників системи крові, починаючи від лікарень і госпіталів до центрів крові. Але і для її успішного функціонування важливе саме регулярне донорство – і ми закликаємо українців, які вже хоч раз здавали кров, робити це 3-4 рази на рік. Тим більше, що саме регулярне донорство допомагає постійно моніторити стан свого здоров’я”.

Під час брифінгу для журналістів також презентували соціальний ролик за участі Марічки Падалко. У ньому відома телеведуча закликала долучати до донорства своїх друзів. Адже один донор може врятувати три життя, а два донори – вдвічі більше.