Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube

Людям із порушенням зору

Реімбурсація. Маршрут пацієнта за доступними ліками

Березень, 22, 2023

З 27 лютого 2023 року набув чинності новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. До реєстру включено препарати імуносупресії для пацієнтів в посттрансплантаційному періоді. Нижче відповіді на запитання, які виникають найчастіше.

Хто може виписати електронний рецепт

Електронний рецепт може виписати лікар центру трансплантації, який обіймає посаду трансплант-координатора. Також це може зробити лікар, який обіймає посаду трансплант-координатора у будь-якому іншому медичному закладі.

Куди звертатися пацієнтам, яким проведено трансплантацію за кордоном

Реципієнти, які отримували лікування методом трансплантації за кордоном, мають право звернутися до трансплант-координатора будь-якого зручного для них центру трансплантації, обов’язково з випискою з місця проведення оперативного втручання – для створення плану лікування та електронного рецепту в ЕСОЗ.

Як дізнатися про наявність ліків в аптеках

Інформацію про місцезнаходження аптек, які долучилися до програми “Доступні ліки”, та наявність в них необхідних препаратів можна уточнити в інформаційно-довідковій службі НСЗУ за телефоном: 16-77 (з понеділка по четвер з 9 години ранку до 18 години та з 9 години ранку до 16:45 у п’ятницю у робочі дні).

Якщо призначені ліки не підлягають реімбурсації

Препарати, які не потрапили у Реєстр, згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.02.2023 № 351 “Про затвердження Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 14 лютого 2023 року”, а саме “СЕЛЛСЕПТ” (Мофетилу мікофенолат, 250 мг) та “ІМУРАН” (Азатіоприн, 50 мг), реципієнти можуть отримувати:

  1. За “старим” алгоритмом, тобто від структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій через розподіл лікарських засобів для хворих у до- та післяопераційний період з трансплантації, закуплених за кошти Державного бюджету України.
  2. За рахунок асигнувань, що передбачені державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я, згідно з Постановою від 17.08.1998 № 1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань”.

Детальніше про алгоритм отримання препаратів імуносупресії через реімбурсацію за посиланням: https://utcc.gov.ua/transplantatsiya/patsiyentam.