Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube

Людям із порушенням зору

Куріння. Поради, які допоможуть вам кинути палити

Серпень, 24, 2023

Ми наполегливо рекомендуємо утриматися від куріння. Куріння завдає шкоди вашим легеням, збільшуючи ризик виникнення легеневих інфекцій, таких як бронхіт, емфізема та пневмонія. Крім того, воно збільшує ризик розвитку раку.

Рак є однією з найпоширеніших причин смерті після трансплантації, а куріння значно підвищує ризик розвитку раку легенів після пересадки. Куріння зменшує здатність еритроцитів транспортувати кисень, що призводить до недостатнього отримування кисню тканинами і ускладнює процес одужання. Куріння звужує кровоносні судини, особливо в ногах, руках та серці. Крім того, воно підвищує рівень кислотності у шлунку, що сповільнює або перешкоджає загоєнню виразок, які можуть утворитися. Усі ці проблеми стають ще серйознішими для людей, які отримують імуносупресивну терапію.

Поради, які допоможуть вам кинути палити

Рекомендується уникати напоїв, що містять кофеїн, таких як кава, чай та деякі безалкогольні напої, оскільки кофеїн може підсилити бажання курити.

В перші три дні після припинення куріння варто збільшити споживання рідини і вживати більше фруктів. У курців організм містить велику кількість нікотину, і зменшення цієї концентрації може збільшити потяг до куріння. Прийом додаткової рідини може стати альтернативою сигаретам і допомогти організму вивести нікотин.

Коли виникає бажання закурити, рекомендується використовувати глибоке дихання. Зробіть повільні, глибокі вдихи, коли почуваєте потяг до куріння. Це допоможе вам розслабитися достатньо довго, щоб усвідомлено прийняти рішення не курити. Глибоке дихання також сприятиме насиченню мозку та інших органів киснем. Зробіть глибокий вдих через відкритий рот, зігніться в талії, а потім видихніть; повторіть цей процес два-три рази. Якщо починає кружитися голова, зупиніться.

Рекомендується приймати вітаміни для підтримки вашого організму. Вітаміни групи В можуть допомогти знизити нервозність та коливання настрою, які можуть виникати при спробі кинути палити. Також рекомендується приймати вітамін С, якщо ви не можете отримати достатню кількість фруктів у вашій їжі. Важливо звернутися до лікаря перед початком прийому будь-яких вітамінних препаратів.

Регулярна фізична активність є важливою для вашого благополуччя. Аеробні тренування, наприклад, швидка ходьба, можуть покращити життєву ємність легенів і тонус судин, а також допомогти уникнути депресії. Проте перед початком будь-якої програми тренувань варто проконсультуватися з лікарем, який спеціалізується на фізичних вправах для рекомендацій щодо підходящих видів активності та допомогти створити безпечний план тренувань для вашого відновлення та загального здоров’я.

Спробуйте використовувати жуйку Nicorette® або нікотиновий пластир, щоб зменшити бажання курити.

Відмова від куріння може бути складною і супроводжуватись це може різними неприємними симптомами. Такі явища, як тривога, роздратованість, головний біль, запаморочення, м’язові судоми, втома, сонливість, підвищена пітливість, труднощі з концентрацією, втрата апетиту або навпаки, підвищений потяг до їжі, та сильний потяг до куріння, можуть виникнути при відмові від цієї звички. Однак, важливо пам’ятати, що якщо ви будете дотримуватися свого рішення не курити, ці симптоми з часом зменшаться, а ви почуватиметесь краще, ніж раніше.

Важливо мати на увазі, що ці неприємності є тимчасовими і є результатом відмови від нікотину, до якого організм звик. Продовжуючи дотримуватися вашого рішення, ви зможете подолати ці труднощі та перебороти звичку, яка завдає шкоди вашому здоров’ю. Будьте наполегливими і знаходьте мотивацію у власному бажанні покращити своє здоров’я та якість життя.

Замість того, щоб думати про те, як сильно вам хочеться курити, нагадайте собі про шкідливий вплив куріння та переваги для здоров’я, які ви отримаєте без куріння.

Пам’ятайте, що з часом ви зможете насолоджуватися кращим самопочуттям та благополуччям, які виникають від відмови від куріння.