Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube
Логотип Telegram, посилання поки неактивне

Людям із порушенням зору

Як формується лист очікування на трансплантацію

Травень, 19, 2023

Органну трансплантацію в Україні проводять 32 медичних заклади. Кожен з них формує лист очікування. З листів очікування центрів трансплантації формується загальний лист очікування в Україні. Це своєрідна черга на пересадку необхідного пацієнту органу.

Рішення про те, що пацієнт потребує пересадки, приймає медичний консиліум у центрі трансплантації. Він також з’ясовує, наскільки потреба реципієнта в такій операції є екстреною. Скан-копії всіх медичних документів, які підтверджують стан пацієнта і статус екстреності, мають бути внесені до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). Зміна статусу екстреності приймається також консиліумом лікарів, а інформація про це оновлюється в ЄДІСТ.

Реципієнт може бути внесений до листа очікування в одному з центрів, які на сьогодні проводять органні пересадки, на підставі відповідної заяви. За іншою заявою він може змінити центр трансплантації, але не частіше 1 разу на 6 місяців. При цьому, загальна тривалість перебування в листі очікування зберігається.

Листи очікування всіх центрів трансплантації формують у загальний лист очікування в ЄДІСТ.
Станом на початок травня у національному листі очікування ЄДІСТу перебуває 2 161 пацієнт: 1409 – очікують на пересадку нирок, 348 пацієнтів чекають на донорське серце, 326 – на пересадку печінки, 33 – потрібна трансплантація легень, 24 – підшлункової залози, 18 – комплексу “серце-легені”.

Саме за використання ЄДІСТ автоматично визначаються пари “донор-реципієнт” за критеріями, які визначені законодавством. При цьому враховується багато параметрів, насамперед:

  • імунна сумісність донора і реципієнта;
  • критичність стану реципієнта;
  • відстань та час для перевезення анатомічного матеріалу від лікарні, де відбувся забір органів до центру трансплантації.

При розподілі анатомічних матеріалів пріоритет надається:

  • неповнолітнім пацієнтам;
  • живому донору, який раніше віддав органи для трансплантації;
  • особі, яка за життя висловила згоду бути донором після смерті.

Рік тому МОЗ України ухвалило зміни до порядку розподілу анатомічних матеріалів та критеріїв встановлення пар “донор-реципієнт”, який передбачає наповненість медичних карток реципієнтів у ЄДІСТ. Тільки наявність всіх необхідних документів дає можливість реципієнту брати участь в співставленні пар “донор-реципієнт”. Перевірити інформацію щодо наявності всіх необхідних документів можна у трансплант-координатора центру трансплантації, де пацієнт внесений до листа очікування.
Інформація про центри трансплантації на сайті УЦТК:
https://utcc.gov.ua.

Перелік документів реципієнта, скан-копії яких мають бути внесені у відповідні розділи ЄДІСТу:

  • документ, що посвідчує особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • заява реципієнта щодо включення в лист очікування центру трансплантації;
  • висновок консиліуму лікарів про необхідність надання медичної допомоги методом трансплантації;
  • висновок консиліуму лікарів про визначення статусу екстреності;
  • висновок консиліуму лікарів із зазначенням балу за шкалою MELD/PELD для пацієнтів, які потребують трансплантації печінки;
  • згода реципієнта на обробку його персональних даних.