Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube

Людям із порушенням зору

За 10 місяців року виконано більше трансплантацій, аніж за аналогічний період 2021-го

Листопад, 21, 2022

За 10 місяців 2022 року медики виконали 265 трансплантацій. Це на 32 пересадки більше, ніж за аналогічний період довоєнного 2021-го! З 265 трансплантацій – 136 проведено від померлого донора. Найчастіше пересаджували нирки – 188 разів, 52 людям пересадили печінку, 25 – серце.

Органні трансплантації від живого і померлого донора проводили у 25 медичних центрах країни. Найбільше – у Львівському територіальному медичному об’єднанні, ДУ «Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова та клініці «Оберіг».

У 9 українських клініках успішно проводять трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин. За 10 місяців року – 178 пересадок, з них 44 – алогенні, а 20 – від неродинного донора. Найбільше трансплантацій провели у Київському центрі трансплантації кісткового мозку, Черкаському обласному онкодиспансері, НДСЛ «Охматдит» та Національному інституті раку.

Дмитро Коваль, генеральний директор Українського центру трансплант-координації: «Попри війну, трансплантація не збавляє темпів. Цьогоріч ці високотехнологічні втручання освоїли ще 5 медичних закладів. У Охматдиті вперше пересадили печінку – і від живого донора, і від померлого. У Черкасах виконали першу операцію по пересадці кісткового мозку від донора, сумісного на 50 відсотків. А трансплантологи Першого медичного об’єднання Львова за 30 годин пересадили 9 органів від 3 посмертних донорів”.

За цифрами – напружена робота медиків, боротьба в операційних, історії як одні українці рятують інших, аби разом жити, перемагати і розбудовувати нашу країну. Українці свідомі важливості цього медичного напрямку і дають згоди на посмертне донорство рідних. Держава дотримується своїх зобов’язань – оплачує увесь процес трансплантації і пожиттєве отримання ліків – імуносупресантів.

Важливо! В умовах війни, згідно з чинним законодавством щодо правил співставлення пари “донор-реципієнт”, жоден з померлих внаслідок бойових дій (і військові, і цивільні), не може бути донором анатомічних матеріалів.