Логотип Facebook із посиланням на сторінку Facebook
Логотип YouTube із посиланням на канал YouTube
Логотип Telegram, посилання поки неактивне

Людям із порушенням зору

До флешмобу українських медиків долучились регіони

Лютий, 12, 2022

Дванадцять медиків Черкаської обласної лікарні підписали прижиттєву згоду на трансплантацію органів у разі смерті. У такий спосіб вони долучилися до всеукраїнської акції мережі “Добробут” “ЗробитиБільше #Я_обираю #Я_Донор”. 

Запрошення взяти участь в акції черкаські лікарі отримали від лікарні НДСЛ “Охматдит” та Київського міського пологового будинку №5. У межах кампанії медики за бажанням можуть підписати прижиттєву згоду на трансплантацію своїх органів у разі смерті. 

Першим із медиків обласної лікарні підписав згоду на донорство директор медичної установи Віталій Шило. 

– Проблемою трансплантації я займаюся два роки й розумію, яке це важливе питання для розвитку держави, трансплантаційної незалежності та для допомоги пацієнтам. Я бачу цих пацієнтів кожного дня. Бачу, як вони прив’язані до гемодіалізу й не можуть мати повноцінне життя. Також я бачу пацієнтів, яким виконали трансплантацію, і вони вже не прив’язані ні до ліжка, ні до апарату, – зазначив Віталій Шило. – Ми, лікарі, знаємо, як швидко поповнюється лист очікування, скільки пацієнтів не доживають до трансплантації. Завтра ми можемо бути як донорами, так і реципієнтами. 

Крім цього, прижиттєву згоду на трансплантацію органів у разі смерті сьогодні дали ще 11 лікарів установи. Зокрема, лікарка-нефролог Марина Ханенко, яка також долучилася до акції, говорить: щодня працює з пацієнтами, які потребують трансплантації, тож розуміє важливість розвитку культури донорства в Україні.

– Я вже півтора року працюю з пацієнтами на гемодіалізі та бачу, що ця процедура рятує життя, однак пацієнти в певній мірі залежні від неї. А трансплантація – це як останній шанс на порятунок та більш активний спосіб життя для них, – зазначає Марина Ханенко. 

Після підписання прижиттєвих згод усі дані про потенційних донорів органів внесуть до Єдиної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). 

Нагадаємо,